KATEGORIE

  • Úvod
  • Blog
  • Jak namontovat pohon na posuvnou bránu ...

Jak namontovat pohon na posuvnou bránu

Jak namontovat pohon na posuvnou bránu

Dříve nebo později si většina majitelů nemovitostí, kteří neinvestovali do motorových pohonů vjezdových a garážových bran, uvědomí, jak strašně to je nepraktické a nepohodlné. Začnou proto přemýšlet nad tím, že přestanou vystupovat z auta pokaždé, když chtějí otevřít nebo zavřít bránu, a pořídí si automatické otevírání. Jenže jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten správný motor včetně příslušenství? 

Výhody pohonu pro posuvné brány 

Použití automatizace pro posuvnou bránu je mimořádně pohodlné a komfortní řešení. Umožňuje vám eliminovat nutnost vystupovat z auta pokaždé, když chcete opustit pozemek, nebo na něj naopak vstoupit. Na trhu jsou dostupné produkty mnoha firem, ale pozor. Jednotlivé komponenty mohou mít různé velikosti, trochu jiný způsob ovládání a formu obsluhy. Nezapomeňte proto vybrat model s výkonem a technickými parametry, které odpovídají rozměrům, váze a četnosti používání brány. Jiné komponenty budete vybírat pro bránu, kterou otevíráte 2x denně, a jiné určitě pro vjezd do objektu, kam denně zajíždí a vyjíždí desítky, případně stovky, návštěvníků. 

Automatizace pohonu, kterým má být posuvná brána vybavena, se skládá z elektrických pohonů a ovládacích prvků. Pohon, který se skládá z převodového motoru a elektrického ovládacího modulu. Je vybaven ozubeným kolem, které se otáčí v záběru s tyčí umístěnou podél spodní hrany brány. Díky tomuto mechanismu se brána otevírá a zavírá. Řídící jednotka je vybavena anténou, jejíž dosah může být až 200 metrů a celý systém se aktivuje pomocí správně naprogramovaného dálkového ovladače. Je to poněkud komplikované, a proto je určitě vhodné obrátit se s žádostí o konzultaci na odborné techniky. Ti také mohou celou sadu na bránu správně namontovat. 

Jak připojit pohon k posuvné bráně? 

Když je vybrán správný pohon pro bránu, je čas na přípravu montáže. Nejprve je nutné určit místo instalace pohonu. Posuvné brány jsou totiž založeny na dvou různých typech konstrukcí. První je samonosná (závěsná) vjezdová brána, druhá je potom vjezdová brána s kolejnicovým vedením (vyžadující pohon s mnohem větším výkonem). U obou typů bran by měl být pohon namontován na vyvýšení, kterým může být například ocelový nebo betonový základ. Předejdete tak možnému přehřátí, zaplavení nebo zadření stroje. 

Pro instalaci pohonu k posuvné bráně je ale také potřeba nainstalovat další zařízení, jako jsou fotobuňky, ovládací klávesnice a lampy. Tato zařízení však vyžadují speciální kabeláž navrženou pro umístění do země. V tomto případě budou fungovat dvouvodičové kabely. Pohon bude také vyžadovat napájení 230 V. Je proto dobré myslet na zástavbu elektrického pohonu již při prvotní instalaci brány. 

Do jakých míst a jak namontovat pohon posuvné brány? 

V případě bran, které jezdí po kolejnici, by měl být pohon co nejblíže ke sloupku. V případě samonosných/závěsných bran by měla být automatická jednotka instalována tak, aby ozubené kolo pohonu bylo přesně uprostřed, tedy mezi vozíky brány. U takového typu brány je však potřeba věnovat zvláštní pozornost uchycení hřebenu k bráně a také výšce, ve které je pohon namontován. Nikdy však nepokládejte hřeben na kolejnici brány. To vede k poškození celého systému. Je důležité, aby mezi ozubeným kolem pohonu a hřebenem byla vůle 1-2 mm. 

V dalším díle si ukážeme, na co je potřeba si při montáži elektrického pohonu dávat pozor.